25. apríla 2010

Kríženie očiek vpravo

1. rad - líce: 3 obrátene - 4 očká krížime vľavo tak, že prvé 2 očka dáme na pomocnú ihlicu pred prácou, ďalšie 2 očká upletieme obrátene a potom upletieme očká z pomocnej ihlice hladko -  11 obrátene.
2. rad a všetky rubové rady: pletieme nad hladkými - hladko a nad obrátenými - obrátene.
3. rad - líce: 5 obrátene - 4 očká krížime vľavo ako v prvom rade - 9 obrátene.
5. rad - líce: 7 obrátene - 4 očká krížime vľavo ako v 1. rade - 7 obrátene.
7. rad - líce: 9 obrátene - 4 očká krížime vľavo ako v 1. rade - 5 obrátene.
9. rad - líce: 11 obrátene - 4 očká skrížime vľavo tak, že prvé 2 očká dáme na pomocnú ihlicu pred prácu, ďalšie 2 očká upletieme hladko a potom upletieme očká z pomocnej ihlice obrátene - 3 obrátene.
11. rad - líce: 9 obrátene - 4 očká krížime vpravo tak, že prvé 2 očká dáme na pomocnú ihlicu za prácu, ďalšie 2 očká upletieme hladko a potom upletieme obrátene očká z pomocnej ihlice - 5 obrátene. 
13. rad - líce: 7 obrátene - 4 očká krížime vpravo ako v 11. rade - 7 obrátene. 
15. rad - líce: 5 obrátene - 4 očká krížime vpravo ako v 11. rade - 9 obrátene. 
17. rad - líce: 3 obrátene -  4 očká krížime vpravo tak, že prvé 2 očká dáme na pomocnú ihlicu za prácu, ďalšie 2 očká upletieme obrátene a potom upletieme očká z pomocnej ihlice hladko - 11 obrátene.
Vzorku opakujeme od 3. radu.
     

Kríženie očiek vpravo - vrkôčik

Štyri očká krížime takto: prvé 2 očká dáme na pomocnú ihlicu dozadu za prácu, potom upletieme ďalšie 2 očká z pracovnej ihlice hladko a teraz očká z pomocnej ihlice tiež hladko. toto kríženie opakujeme v každom 4. rade. Vrkôčik môžeme pracovať aj z viacerých očiek, napríklad zo 6 očiek, v tomto prípade dáme za pomocnú ihlicu 3 očká a pracujeme ako predtým. očká môžeme tiež krížiť doľava a potom pracujeme takto: ak krížime 4 očká, dáme 2 očká na pomocnú ihlicu dopredu pred prácu, ďalšie 2 očká z pracovnej ihlice upletieme hladko a potom už upletieme očká z pomocnej ihlice tiež hladko. Kríženie nad sebou robíme vždy v lícových radoch, a to buď v 4., alebo v 6., 8., atď. rade.
   

Zobrané očko s nahodením

1.rad: 1 obrátene - nahodiť - 1 očko zoberieme nepletené, ako keď chceme pliesť obrátene - opakujeme po celom rade.
2 rad: zobrané očko s nahodenou niťou spletieme obrátene do jedného očka - nahodiť - 1 očko zoberiene nepletené ako v 1. rade - opakujeme.
Druhý rad stále opakujeme po lícovej i po rubovej strane. Táto vzorka je na obidvoch stranách rovnaká.
 

Zobraté očko s niťou vzadu alebo vpredu

Pracujeme rubovým jerseyom (čítaj džerzejom), t. j. líce obrátene - rub hladko, len zaberané očká pletieme hladko.
1., rad - líce: 10 obrátene - 1 hladko - 2 obrátene - 1 hladko - 10 obrátene. 
2., rad - rub: 10 hladko - 1 očko zoberieme nepletené s niťou vpredu (zoberáme tak, že vpichneme ihlicu do očka sprav doľava) - 2 hladko - 1j očko zoberieme nepletené s niťou vpredu - 10 hladko.
Pozor pri zoberaní očiek, vlna nám nesmie zostať na ihlici ako nahodenie!
3., rad - líce: 10 obrátene - zobrané očko opäť zoberieme, ale s niťou vzadu - 2 obrátene - zobrané očko opäť zoberieme, ale s niťou vzadu - 10 obrátene.
4., rad - rub: 10 hladko - zobrané očko opäť zoberieme, ale s niťou vpredu - 10 hladko.
Vzorku opakujeme od 1 radu.